Din sundhed

Sådan forbygger du bedst soleksem

Måske du har oplevet at få soleksem på kroppen. Det viser sig som små, kløende prikker, der breder sig og i nogle tilfælde samler sig i plamager. Det kan være meget ubehageligt, og forekommer oftest om foråret, når den lyse hud kommer ud i solen efter en lang vinter. Vi guider her til, hvordan du bedst undgår soleksem, når solen igen står højt på himlen.

Soleksem opstår, når man har opholdt sig i solen, men kan også vise sig efter en tur i solarie. Det viser sig ofte efter relativt kort tid i solen og forekommer hyppigst hos unge kvinder. Man skal ikke forveksle soleksem med solskoldning – for der er en forskel. Det fortæller vi mere om i denne artikel.

Hvordan forebygger man soleksem?

Den bedste måde at forebygge soleksem på er ved at beskytte sin hud mod solens stråler. Det kan man gøre på flere måder. Én af dem er at sørge for at smøre sig godt ind i en god solcreme og sørge for at bruge en passende faktor. Det er vigtigt at smøre et tykt lag på huden og gerne vente 30 minutter med at gå ud i solen, efter du har påført solcremen.

Soleksem forekommer som regel, når huden ikke har været eksponeret for solens stråler i lang tid. Derfor ses det ofte om foråret, når den lyse hud skal luftes igen. Derfor kan det være en god idé at tænke over at søge skygge og tage noget let tøj på, som dækker huden, når solen står højest på himlen. I Danmark er det mellem 12 og 15, at solens stråler er stærkest, så det er her, Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man tager sine forhåndsregler.

Har du først fået soleksem, så er det bedste, du kan gøre at holde dig væk fra solen, til det går i sig selv igen. Hos de fleste aftager soleksemen efter 4-7 dage, hvis man vel og mærket sørger for at holde huden væk fra solens stråler.

Solfaktor – Skal du vælge faktor 15, 30 eller 50?

Vi guider

Solfaktor – Skal du vælge faktor 15, 30 eller 50?

Sommeren er på vej, og det betyder, at vi endelig skal ud og nyde de længe ventede solstråler. Men har du styr på, hvilken solfaktor du skal bruge? Her får du en guide til at vælge den helt rigtige solfaktor i sommervarmen, så du er godt beskyttet mod solens stråler.

Læs også

Hvorfor får man soleksem?

Man ved faktisk ikke med hundrede procents sikkerhed, hvorfor man får soleksem. Men man ved, at det er UV-strålerne fra solen, både fra UVA- og UVB-strålerne, som danner kemiske forbindelser, der starter en reaktion i immunforsvaret, da kroppen opfatter dem som fremmede. Derfor kan det give lokale udslæt på huden, som viser sig som små, kløende knopper, de kan samle sig i plamager på kroppen.

Soleksem forekommer sjældent i ansigtet, da huden her er udsat for sollys hele året rundt. Det er ofte på kroppen og på den lyse hud, der ikke normalt er eksponeret for UV-strålerne. Soleksem ses ofte her hos os på den nordlige halvkugle, hvor mange har en lys og sensitiv hud.

Soleksem kan ramme alle, men det ses oftere hos yngre kvinder.​​​​​​​

Hvad gør du, når du har fået soleksem?

Hvis du er så uheldig, at soleksem har ramt dig, skal du tage dine forholdsregler. Først og fremmest skal du undgå at blive eksponeret for mere sol, da det vil forværre soleksemen. Det er herefter vigtigt, at du forsøger at holde området med eksem køligt og fugtet. Brug en fugtgivende creme til sensitiv hud så du undgår unødig irritation på huden.

Symptomerne vil i de fleste tilfælde forsvinde i løbet af 10 dage. Hvis din soleksem derimod er særlig slem og ikke forsvinder, anbefales det, at du kontakter din læge for yderligere rådgivning.

Hvis du har fået soleksem i ansigtet gælder samme anbefalinger. Dog kan huden i ansigtet være mere følsom end på kroppen, hvorfor du skal være særlig opmærksom på de produkter, du anvender. Hold dig derfor fra parfumerede produkter og brug udelukkende produkter designet til sensitiv hud.


Soleksem kommer ofte igen, når man allerede har haft det før. Derfor skal man være særlig påpasselig med at udsætte huden for UV, dække huden til, når det er nødvendigt, og huske høj solfaktor.


Findes der en kur mod soleksem?

Nej, det gør der desværre ikke. Der findes dog muligheder for behandling af udbruddet af soleksem. Lægen kan hjælpe dig med, om det er tabletter eller medicinsk creme som er, den rigtige behandling for dig. Antihistaminer og eksemcreme kan købes i håndkøb, så skulle uheldet være ude på en ferie, kan du få telefonisk hjælp af lægen, og derefter anskaffe dig det som bliver anbefalet til din situation.”​​​​​​​


Kilder:
​​​​​​​Sundhedsguiden.dk

Populære solcremer på Matas.dk:

50 ml
Rudolph CareOrganic Sun Face Cream SPF 30
284,95 kr.
(183)
Rudolph CareSun Kids Lotion SPF 50
264,95 kr.
(61)
SPAR 56,-
200 ml
NIVEASun Kids Sensitive Protect & Play Spray SPF 50
83,95 kr.139,95 kr.
200 ml
BiothermWaterlover Sun Milk SPF 30
289,95 kr.
(69)

Relaterede artikler

8 af de bedste aftersun

Vi guider

8 af de bedste aftersun

Af Ida Hinchely Kyhn

Efter en hel dag i solens varme stråler, findes der intet bedre end at pleje og nedkøle huden med en lækker aftersun. Vi har samlet 8 af de bedste aftersun, og så svarer vi på de mest stillede spørgsmål om den kølende creme.

Læs Mere
Solfaktor – Skal du vælge faktor 15, 30 eller 50?

Vi guider

Solfaktor – Skal du vælge faktor 15, 30 eller 50?

Af Amalie Schiller

Sommeren er på vej, og det betyder, at vi endelig skal ud og nyde de længe ventede solstråler. Men har du styr på, hvilken solfaktor du skal bruge? Her får du en guide til at vælge den helt rigtige solfaktor i sommervarmen, så du er godt beskyttet mod solens stråler.

Læs Mere
Alt, du skal vide om solcreme

Vi guider

Alt, du skal vide om solcreme

Af Matas

Når sommeren står for døren, og solens stråler begynder at varme din hud, skal du til at tænke på solbeskyttelse. Ud over skygge og solhat, så er solcremen din bedste ven. Én ting er at vælge den rigtige, en anden ting er at bruge den rigtigt.

Læs Mere
Sådan kommer du bedst gennem en solskoldning

Din sundhed

Sådan kommer du bedst gennem en solskoldning

Af Ida Hinchely Kyhn

Vi ved det alle sammen godt – det er vigtigt, at vi passer på vores hud i solen og sørger for at få nok solcreme og skygge, når solen er på sit højeste. Men hvad gør man, hvis uheldet er ude, og man har fået tilegnet sig en solskoldning? Læs med her, så svarer vi på de mest stillede spørgsmål og guider dig til, hvordan du kommer bedst ud på den anden side, hvis du er uheldig og er blevet solskoldet.

Læs Mere
Find receptmedicin og et større sortiment af håndkøbsmedicin hoswebapotek